ייבשני לחות לתעשיית הקנאביס
תעשיית הקנאביס היא תעשיה הולכת וגדלה ברחבי העולם. עם התפתחות המחקר והפתיחות בנושא, החלו לשלב מוצרי הקנאביס בתעשיות רבות, בינהן הקוסמטיקה, המזון והרפואה, כאשר הביקוש למוצרי קנאביס רפואי בארץ ובעולם עולה באופן מתמיד.
מוצרי קנאביס המאושרים לשימוש רפואי מוגדרים ומסווגים לפי היחס והכמות של הקנביאונידים (החומרים הפעילים) בצמח. הריכוז הגבוה ביותר של החומרים הפעילים נמצא בתפרחות, אשר בשלב העיבוד מופרדות מהעלים והגבעולים ועוברות ייבוש. התפרחות היבשות מועברות למפעל הייצור שתוצריו כוללים בין היתר, תפרחות קנאביס יבשות וארוזות, גליליות (סיגריות) ומיצוי קנאביס מהול בשמן. ממפעל הייצור, מוצרי המדף מועברים למתקן אחסון והפצה ומשם מועברים ללקוחות בבתי-המרקחת.
על מנת לוודא שהתוצר שיתקבל יהיה ראוי לשימוש רפואי, קבעה היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות את תקן ה- IMC-GDP (IMC – Medical Grade), המפרט את תנאי האחסון, ההפצה והמסירה של קנאביס ומוצרי קנאביס רפואי. הודות לתקן, תהליך ייצור הקנאביס כולו, החל משלב הריבוי והגידול ועד ייצור מוצר סופי וניפוקו בבית מרקחת, נמצא תחת פיקוח ובקרה קפדניים תוך שמירה אדוקה על תנאי סביבה אופטימליים ואחידים ותנאי עבודה מוגדרים.
תקן IMC-GDP מתייחס, בין היתר, לנושאים של איכות המוצר ואיכות הסביבה.
איכות המוצר
איכות המוצר נקבעת במידה רבה על ידי תנאי האקלים בזמן הייצור והאחסון. גורם מרכזי בתנאי האקלים הוא הלחות היחסית. צמחי הקנאביס רגישים באופן מיוחד ללחות גבוהה. התפרחות המגיעות לחדרי הייבוש הן תפרחות רטובות. תנאי לחות גבוהים מעודדים התפתחות של עובש, קימחון ומחלות צמחים נוספות.
לכן יש חשיבות רבה לשימוש במייבשי אוויר/ייבשני לחות. אלו של חברת Munters מצויידים בגלגלים דיסיקנטים מוגנים בפטנט, ומאפשרים הן שמירה על לחות יחסית רצויה תוך חסכון באנרגיה, והן סינון וקטילה של חיידקים ופטריות הגורמות לעובש. היבשנים ניתנים להתאמה לגודל החדר, תנאי הטמפרטורה בו, כמות התפרחות הרטובות ורמת הייבוש הנדרשת על מנת להגיע לייבוש אופטימלי שישמר באופן מיטבי את הצבע, האחידות והאיכות של התפרחות. כמו כן, הם מאפשרים בקרה על אופן ורמת הייבוש, כך שמצד אחד לא תיווצר לחות גבוהה מדי שתעודד היווצרות עובש או מחלות אחרות ומהצד השני לא תהיה נמוכה מדי, דבר שעלול לגרום לייבוש הטריכומות וכתוצאה מכך לפגיעה בהפקת השמנים האתרים והחומר הפעיל מהתפרחות.
איכות סביבה
בחדרי עיבוד הקנאביס הרפואי- חדרי הסרת הפרחים, חדרי הייבוש, חדרי המיצוי וחדרי ההרכבה והאריזה, קיים ריח חריף של קנאביס. על מנת למנוע זיהום של הסביבה החיצונית או פגיעה בעובדים, הריח צריך להיות מטופל במתקן העיבוד עוד לפני שהוא יוצא החוצה.
טיפול מקובל בריחות הוא בעזרת שימוש בפחמן, אך פחמן לבדו לא יעיל כנגד הריחות במתקני העיבוד, שכן הוא סופג לחות מהאוויר, וכאשר זה מתרחש, ספיגת הריחות הגזיים נפגעת.
ישנם מסנני האוויר, כמו SPHINX של חברת PURAFIL, המציעים פתרון הנדסי מוגן בפטנט המתוכנן במיוחד לסלק ריחות גזיים בכלל וריחות קנאביס בפרט. מסנני האוויר של חברת PURAFIL מסלקים 99.9% מהריחות הגזיים של קנאביס, כולל תיאולים ואלדהידים. בנוסף, הם מכילים גורם מחמצן אשר מונע התפתחות עובש וקימחון. לעומת השימוש בפחמן בלבד, הטיפול בריח באמצעות מסנני ספינקס לא מושפע מרמת הלחות באוויר ומתבצע בצורה יעילה בכל שלבי העיבוד, כך שניתן להתאים אותם לחדרי הטיפול השונים בקנאביס הרפואי, לעוצמת הריח ולצורך בהגנה מעובש וקימחון בשלבי העיבוד והאחסון השונים.