בקרת לחות
בבחירת מערכת הלחות, קריטי לשקול כיצד כל מערכת תהיה מבוקרת כראוי. בנוסף, יש לקחת בחשבון גם היבטים רבים של האזור שבו יש לבצע הוספת לחות וכיצד הוא מתקשר עם אזורים אחרים בבניין.
ריכוזי אדי המים משתווים במהירות, ועוברים מאזור עם כמות אדי מים גבוהה לאזור עם כמות אדים נמוכה יותר באוויר. במידה והחלל המבוקר צמוד לחלל שאין בו בקרת לחות, יש לבודד את השטחים. באופן דומה, אם חלל המבוקר לחות מחובר למערכת אוורור המשרתת גם חללים ללא לחות, אדי המים ישתוו בכל השטח הכולל שמשרתת מערכת האוורור, מה שעלול לדרוש הגדלה ניכרת של מערכת הלחות. כמו כן, אם יש לשלוט בחלל לרמת לחות נמוכה יותר מחללים סמוכים או מהסביבה, סביר להניח שתתבצע שחדירת לחות מהחללים האחרים, מכיוון שריכוז אדי המים מנסה להשתוות.
תנאי מזג אוויר חיצוניים יכולים להשפיע באופן משמעותי על הלחות היחסית בתוך החלל המבוקר. אוויר חיצוני קר מחזיק בכמויות נמוכות יותר של אדי מים בהשוואה לאוויר פנימי חם יותר, ויכול להוריד את הלחות הפנימית כאשר הוא מוכנס לחלל. באופן דומה, כאשר תנאי החוץ חמים ולחים, תכולת אדי המים הגבוהה יותר של האוויר החיצוני תשתווה לאדי המים הנמוכים יותר בחלל הפנימי. לכן, יש להתקין מערכת בקרת לחות מתאימות כדי לנהל את מערכת הלחות או הסרת הלחות המשרתת חלל מבוקר.
מספר סוגים שונים של בקרות זמינים כדי לבצע את דרישות הפרויקט. בקרות בדרך כלל מספקות בקרה רציפה , כגון 0-10 VDC או 4-20 mA, כאשר הלחות משתנה מנקודת ההגדרה.
כיום ביישומים רבים, ניתן לשלב את מערכות ההרטבה השונות עם מערכת בקרת המבנה (BMS). ניתן להגדיר מערכות מסוג זה באמצעות ממשק אנלוגי פשוט עם המערכת, או באמצעות פרוטוקולי תקשורת שונים.
עבור מערכות הפועלות בבקרה רציפה (MODULATION), מערכת בקרת המבנה יכולה להפעיל/להפסיק את היחידה, לשלוח אותות פרופורציונליים לבקרת לחות ישירה או לנתב מחדש אותות חיישני לחות. מערכות מסוג זה משתמשות ביציאות וכניסות אנלוגיות ודיגיטליות שונות כדי להורות מערכת ההרטבה לפעול, ובאיזו תפוקה, וכן לקבל מצבי תקלה.
ניתן להשתמש בפרוטוקולי תקשורת גם כדי ליצור אינטראקציה עם ציוד הוספת הלחות ולשלוט בו. הפרוטוקולים הנפוצים כוללים BACnet, LonWorks, Modbus, TCP/IP ו-SNMP. במקרים מסוימים, פרוטוקולים אלה יכולים לשלוט באופן מלא במכשיר האדים, להחליף את הצורך בכל חיווט אנלוגי, או לפקח על המצב והתפעול של היחידה, או שילוב של שניהם.
מקור הגרף: https://www.ashrae.org/file%20library/technical%20resources/covid-19/si_s16_ch22humidifiers.pdf
מערכת בקרת לחות טיפוסית לחדר כאשר מיקום רגש הבקרה האידיאלי הוא בתעלת האויר חוזר מהחדר ליט"א ( נקודה A ). חברת Neptronic מציעה מגוון של ציוד פיקוד מדויקים לכל סוגי המרטיבים:
- בקר לחות כולל תצוגה, הכולל בקרת PID לשליטה בייבוש והרטבה
- בקר לחות הכולל תקשורת BACnet להתממשקות לבקרת המבנה
- רגש לחות פיקוד להתקנה בחדר
- רגש לחות פיקוד לתעלה אשר יותקן בתעלת אויר חוזר מהחדר למדידה ממוצעת של הלחות המצויה
- רגש הגבלה לתעלה- למניעת עיבוי בתעלה ויותקן 3 מטר לאחר תא ההרטבה. רגש זה נדרש כאשר טמפרטורת האוויר הזורם הנה מתחת לנקודת הטל